Nutrition et soin des chevaux
Avis filter articles
But d'utilisation

Corps

 

Hart en bloed

Het hart en het bloedvatenstelsel transporteren belangrijke stoffen door het lichaam. Zoals zuurstof, kooldioxide, voedingsstoffen, afvalstoffen, hormonen en warmte. Het bloedvatenstelsel zorgt ervoor dat bloed alle delen van het lichaam bereikt. Het lichaam wordt op deze wijze voorzien van zuurstof en voedingsstoffen en zorgt er tevens voor dat afvalstoffen het lichaam weer kunnen verlaten.

Het hart ligt op de bodem van de borstholte, net achter het linkervoorbeen. Het hart weegt ongeveer 4 kg en bestaat uit 4 compartimenten: 2 boezems en 2 kamers. Bij elke hartslag wordt er bloed door het hart gepompt. Het hart zorgt er ook voor dat er zuurstofarm bloed in de longen wordt omgezet in zuurstofrijk bloed.

Een paard heeft in totaal 40 liter bloed. In rust pompt het hart van een gezond paard 25 tot 50 keer per minuut. Het is belangrijk deze rustfrequentie van je paard te weten. Een verhoging van de hartslag in rust kan wijzen op pijn, angst, ziekte of spanning. Bij elke hartslag pompt het hart bloed rond. In rust gaat het om ongeveer 45 liter per minuut. Bij een flinke inspanning kan dit echter oplopen tot maximaal 240 liter per minuut. De maximale hartfrequentie van het paard ligt tussen de 210 tot 280 slagen per minuut. Elk paard heeft zijn eigen maximale hartfrequentie. Dit is erfelijk bepaald.

Bloedonderzoek / Bloedarmoede
Bij een vermoeden van bloedarmoede (mindere prestaties, sneller vermoeid) is het raadzaam om een bloedonderzoek laten doen door een dierenarts. Het is het noodzaak dat een specialist de resultaten van dit onderzoek bekijkt. Een enkel getal in de uitslag zegt namelijk weinig, alle gemeten waardes staan met elkaar in verband. Bloedarmoede is niet een gebrek aan bloed, maar een te laag gehalte aan rode bloedcellen in het bloed. Het kan het gevolg zijn van bloedverlies, een verminderde aanmaak van rode bloedcellen of een versterkte afbraak van rode bloedcellen.
Bloedarmoede komt niet vaak voor bij paarden, maar is wel zeer ingrijpend voor het functioneren van het paard. Je kunt het beste hiervoor een dierenarts raadplegen.

Wat kan ik doen?
Wanneer bloedarmoede wordt geconstateerd, is het belangrijk dat jouw paard geen verdere lichamelijke belemmeringen heeft om fit en gezond te kunnen worden, zoals stress of extreme kou. Alleen een dierenarts kan bloedarmoede verhelpen. Als dit is gelukt, is het noodzakelijk dat je voorkomt dat je paard het nogmaals kan krijgen. Ook hier speelt voeding een essentiële rol; Pavo HealthBoost is hierbij een passend supplement. Afgestemde voeding op de inspanningen en behoeftes van jouw paard helpen hierbij.